![]()
Täydellisen asunnon metsästys alkakoon!
Kirja Ljust och fräscht - jakten på det perfekta boendet on yhtä piikittelyn ilotulitusta, kun kaksi stand-up-koomikkoa/näyttelijää/kirjailijaa on yhteisen kirjan tehnyt, mutta se on täynnä hyviä huomioita ja ajatuksia.
"Mieluiten asuisin ranskalaisessa filmissä"
Fredrik Lindström kirjoittaa: Olen tullut siihen tulokseen, etten löydä sitä täydellistä asuntoa. Koska tiedäthän ne ranskalaiset filmit, sellaisessa, jossa kiinnostavat ihmiset istuvat baareissa ja bistroissa ja kaikilla on paljon puhuttavaa. Kaunis makuuhuone, jonka ikkunasta näkyy kaupungin kattojen yli, vehreitä puistoja joissa lapset kirmailevat ja päästävät punaisia ilmapalloja taivaalle. Rauhallinen pianomusiikki soi taustalla, rakastuneita pareja kävelee illan pimeässä. Tietysti on typerää verrata omaa elämäänsä ja asuntoaan filmien vastaaviin, mutta tuntuu, että nykyään ihmiset havittelevat myös kotiin niitä tunnelmia ja tavaroita, joita filmeissä näytetään. Ja sehän on mahdotonta, ainakin jossain määrin. Ennen (70-luvulla) se oli toisinpäin, filmit ja tv yrittivät viestittää juuri sitä todellista tavallista kotia ja ympäristöä. Ja nyt taas - sitä filmin atmosfääriä yritetään jäljitellä: täydellinen kesäilta, buffee, roséviintä - kaikki kuin filmistä ja sitten joku huudahtaa, että tämä on aivan kuin jostain filmistä. Ah sitä onnea! Tehtävä suoritettu. Mutta sitä kuitenkin asuu missä asuu, leivänmuruja sukan pohjassa ja vanhentuneita ruokia jääkaapissa.
Minimalismi
Mistä se tuli? Miksi se on haluttavaa, että on niin vähän tavaraa kuin mahdollista? Vähän sama kuin laihuus on ihailtavaa. Ruokaahan on mielin määrin, mutta laiha pystyy olemaan kaikkea syömättä. Sama minimalismin kanssa ehkä siinä, että on niin helppoa hankkia tavaraa, helpompaa kuin pidättäytyä siitä ja kuoria kaikki ylimääräinen pois. Esimerkkinä värit, kaikkia värejä on jo ollut sisustuksessa, nyt on valittu se jännittävä valkoinen.
![]()
Seiniä on aina ollut, nyt ne on revitty pois minimiin. Tekstiileissä verhoja on aina ollut, nyt niitä ei ole, eikä mattoja tai juuri muutakaan. Mutta minimalistisuudellekin on selitys. Ikkunat ilman verhoja oli pitkään täysin mahdoton ajatus. Se rinnastettiin aikoinaan köyhiin, sama kuin kosteus ja lika. Nyt se koetaan raikkaana ja yksinkertaisena. Samalta ajalta on nyt "in" sisustaa mööpeleillä, jotka on kuluneita, ennen se oli todellisuutta ja vähän häpeällistä. Mutta nyt Ikea- ajankaudella halutaan huonekaluja, joilla on "oma historia ja identiteetti". Myös ennen hienointa oli, kun oli paljon tavaraa. Se kuvasi hyvinvointia ja menestystä. Nyt se on melkein toisinpäin. Ja tavarasta on vaikeampi päästä eroon kuin hankkia sitä. Siltä ainakin tuntuu. No sitä voi vaikka vuokrata varaston kaikelle tavaralle, jota ei halua/mahdu kotiinsa. Oikeasti. Ihmiset ovat monimutkaisia. Toinen käsi ei pysty lopettamaan tavaroiden ostelua ja toinen käsi ei pysty luopumaan mistään. Ostamisestahan saa sen pienen endorfiinikiksin, mutta tosiasia on, että meidän täytyy oppia elämään ilman sitä enemmän ja löytää se ilo muualta.
![]()
Jos on kasvanut 70-80-luvun kodissa, täynnä huonekaluja, tavaraa ja värejä, niin luonnollisesti haluaa erilaista kuin omilla vanhemmilla oli. Kaikki, mikä jollakin tavoin rajoittaa, pois. 70-luvun kotoisasta ruskeista sohvista ja värikkäistä verhoista ja 80-luvun pastellisohvien kautta vuosituhannen vaihteessa tuli minimalismi ja siitä tuli todiste hyvästä mausta. Kuka tahansa voi ostaa halpaketjuista tavaraa, mutta sisustaa pelkistetysti - se on paljon vaikeampaa. Se joka voi valita pois - siis ei hanki mitään - näyttää mallikelpoisuutensa sillä. Että itse päättää eikä ihmeelliset impulssit kuten halu ja into ostella.
Eli: halutaan erottua lapsuudenkotien ja menneiden vuosikymmenten sisustusmalleista, ennen riitti, että osti erilaiset verhot kuin vanhemmilla, nyt se viedään vielä edemmäs - ei verhoja lainkaan.
![]()
Inspiraatio
Nythän on sadoittain sisustuslehtiä ja inspiraatiota pukkaa joka paikasta ja valinnanmahdollisuuksia sohvista ja pöydistä on tuhansia. Aluksi se voi tuntua kivalta vertailla ja valita joku tietty, mutta jossain vaiheessa tulee se piste, että ongelma liian monista valinnanmahdollisuuksista ylittää ilon tehdä valintoja, kirjoittaa toinen kirjailijoista. Ja hyvin totta mielestäni. Tätä kirjaa lukiessa tuli mieleen, että kaipaan TAUKOA kaikesta insipiraatiosta ja niistä sadoista sisustuslehdistä. Ja nauttia vain siitä mitä jo on. (Mutta tosiasiassa sisustuslehdistä ja -blogeista saa myös paljon iloa, silmäniloa, se on parhaimmillaan rentouttavaa, joten en varmaan lopetakaan.) Mutta, jos pitää valita vaikka 60 eri pizzasta minkä ottaa, niin kun se vihdoin tulee pöytään, sen valitsemiseen käytetty aika ja aivotyö ei millään voi vastata sitä miten hyvä pizza sitten olisikin. Vai olisiko joku toinen vaihtoehto kuitenkin pitänyt ottaa. Vähän niinkuin sisustuksen tuhansista mahdollisuuksista, koskaan ei voi olla aivan varma, tekikö sittenkään sen parhaimman ratkaisun.
Keittiö on tärkein, kodin keskipiste ja täynnä statussymboleita - täydellisesti varustettuna Kitchen Aidilla ja creme brulee - polttimella, koska onhan se kiva näyttää vieraille, että meillä kyllä kokataan ja vielä oikeilla välineillä. "Kitchen Aid on niin monipuolinen ja helpottaa paljon ruoanlaitossa", voi sanoa vierailla, koska niin esitteessä ainakin lukee. Tai sitten, kun se todellinen elämä alkaa, kaikki on valmiina odottamassa ja voi vaikka oikeasti aloittaa ruoanlaiton.
![]()
Tämä kuva on mielestäni erittäin sopiva tähän juttuun, ensinnäkin kuvaa juuri sitä, että halutaan esittää hienompaa SEKÄ se, että se on hyvä sisustusvinkki, yksinkertaisesti siksi, että onhan kivampi katsella nättiä saippuapulloa kuin fairya, kun se vielä kestääkin ikuisuuden. Ja se juuri on se paradoksi, haluaako sitä tiedostamatta olla parempi, kun nyt tässä tapauksessa täyttää hienompaan pulloon sitä arkista fairya? Vai yksinkertaisesti halu tai tapa kaunistaa kotia? Onhan sitä tehty siitä lähtien, kun ihmiset koteja rakensivat. Tehdä niin kaunista kuin suinkin, niillä tavaroilla ja asioilla joita oli, ei siinä sen kummempaa logiikkaa tarvita. Koko tämä juttu kiteytyy vähän tuohon kuvaan mielestäni.
![]()
Ah, niin sisustuksellinen. Oikeasti.
Kiinteistöfirmoista:
On vain niin monta tapaa kertoa tai kirjoittaa asunnoista, joten koko ajan pitää keksiä uusia termejä. Nykyään kiinteistöfirmat markkinoivat tunteilla kohteita: tilavaa ja intiimiä, ilmapiiri lämmin ja kutsuva./Kyseessä on talo joka tunnelman ja käytön suhteen voi olla joustava (?!?)/Lämmin auringovalo valkoiseksi maalatulla puulattialla, kattoparrut, puuhella, rautakamiina, moderni keittiö, neljä huonetta./ Ei siis lainkaan fakta- tai järkiperäisiä kuvauksia esim. lämmityksistä yms yms. (Nämä esimerkit oli poimittu skoonelaisen kiinteistöfirman sivuilta). Sehän on runoutta nykyään! "Ihana paikka maanläheiseen elämään, näköala ulkomaailmaan". Hmm.. Nythän se on monen guilty pleasure surffailla asuntosivuilla - katselemassa sisustuksia. Sisustuslehdet eivät ole huonompia: "Täällä haaveksivan ja selkeän, kaaoksen ja viihtyvyyden keskellä - on asukkaalla hänen välttämätön voimanpesänsä".
"Yksityiskohdat on avainasemassa. Ne kertovat siitä elämäntyylistä, jonka ostaja odottaa saavansa ostamalla kyseisen asunnon". No juu.
Voiko ihminen sisustaa itsensä onnelliseksi?
Ihminen ei tunnu koskaan asettuvan paikoilleen, aina pitää olla pientä muutosta. Aina on pitänyt mennä eteenpäin, ylöspäin, saavuttaa enemmän. Ehkä muutos on se itsetarkoitus, ei niinkään lopputulos. Samoin me reagoimme moderneihin sisustusyksityiskohtiin, ajatellaan että tietynsortin mosaiikkikaakeli tai liesituuletin harjatusta teräksestä tekee elämämme ja meidät itsemme jännittävämmiksi, tai siis tunnemme niin, järjellä tuskin kukaan ajattelee niin. Tunteet ohjaavat kun ollaan jatkuvasti uuden ja hienomman perässä, siis paremman elämän. Siksi asuntojakin stailataan ennen näyttöjä. Parasta olisi ostaa asunto kun se on tyhjillään, jotta sen todella näkisi, mutta sellaiset eivät myy. Ihmiset menevät asuntonäytöksiin vähän kuin nähdäkseen lavastuksen tulevasta elämästään. Sitä luulee katsovansa asuntoa, mutta itse asiassa näkee kuvia tulevasta elämästään. Sitä ainakin ihminen toivoo. Sitähän niissä sisustusjutuissa näkee, miten naiset nauravat liian suurissa miesten kauluspaidoissa isot kahvikupit käsissään. Lapset onnellisina, ja näkee myös miten paljon aikaa heillä on kaikkeen mukavaan kotona. Mutta siis voiko sitä sisustaa itsensä onnelliseksi? Eihän se varmaa ole eikä tietoa ole, mutta varmasti houkutteleva keino, jos kokee elämän vaikeaksi muuten; jos eläminen on monimutkaista, voi omistautua asumiselle sen sijaan, minkä pitäisi olla helpompaa. "En tule paremmaksi ihmiseksi enkä pysty ratkaisemaan kaikkia ongelmiani elämässäni, mutta kompensoin kaikki ne puutteet raikkaalla kaakelilla, walk in-closetilla ja ranskalaisella parvekkeella".
Meidän asunnolla/kodilla on paljon odotuksia täytettävänä. Vähän niinkuin parisuhteessa. Pitää olla äiti, vaimo, paras kaveri, luotettava kuuntelija, kumppani, projektinjohtaja, matkakumppani ja treenikaveri. Samoin ei riitä että kodissa vain syödään, nukutaan, ollaan yhdessä ja sorteerataan sukkia. Sen pitää osata täyttää kaikki mahdolliset vaatimukset ja vielä vähän enemmänkin.
![]()
Muista elää!
Ja näitä on nähty lukuisissa (kaikissa) sisustuslehdissä, tai jos sinun kodistasi tehdään sisustusjuttu, tee näin:
-kuori raparpereja, pidä suurta kukkakimppua sylissäsi, soita akustista kitaraa, leivo kuppikakkuja, nosta lapsesi ilmaan ja naurakaa (molemmat), 4 henkilöä lukee samaa kirjaa sohvalle/sängylle käpertyneenä, kävele kuvassa ohi ja pitele suurta vatia, jossa valinnaisesti limeitä/oliiveja/latva-artisokkaa tai jotain muuta yhtä trendikästä (luulen, että sitruunat on passé;))
10 väkisin väännettyä käännöstä (parempaan)
-kokolattiamatto - tekstiililattia/vaatekomero - walk in closet/ maakellari - viinikellari/kalterit ikkunnassa - ranskalainen parveke/ takkahuone - lounge/ sauna - relax-osasto/ varasto - vierashuone/ makuuhuone - master bedroom
Loppuun vielä hyviä vinkkejä asunnonmyyntiin:
- juuri leivottu tai esipaistettu leipä uunissa (jos minä asuisin täällä, minulla olisi aikaa leipoa lasten kanssa)
- mielenkiintoisia kirjoja ja aikakausilehtiä englanniksi sohvapöydällä (jos minä asuisin täällä, ehtisin lukea paljon enemmän)
- Barry White pienellä volyymillä stereoista (täällä olisi romantiikkaa, varmasti)
-lentoliput New Yorkiin kirjoituspöydällä (minähän matkustelisin vaikka kuinka)
- viisi shamppanjapulloa jääkaapissa (ja joisin paljon shamppanjaa)
- sytytetty takka ja lampaantalja edessä (romantiikkaa taas, varmasti)
- Elsa Beskowin kirjat hyvin näkyvillä lastenhuoneessa (täällä minulla olisi suloisia, kiharapäisiä hyvinkasvatettuja lapsia, tietenkin)
- kaikki ylimääräiset ja epämääräiset tavarat komeroon (minimalismi)
Eli mielikuvilla myydään, se on ainakin totta.
Tämä kirja on parasta komediaa, kirjoitettu 2011 ja edelleen hyvin ajankohtainen. Mielenkiinnolla odotan mitä keksitään (uudestaan) seuraavaksi:) Kirja on tosi osuvasti kirjoitettu ja sitä lukiessa kyllä saa nauraa itselleen ja varsinkin muille;) Mutta tosiasiassa ei pidä liikaa miettiä, mitään, ei varsinkaan sisustusta. Elämä on tässä ja nyt! :-) Valitse valkoisen 50 eri nyanssista juuri sinulle mieluisin, osta designia, kutsu ihmisiä syömään latva-artisokasta tehtyä... jotain, tee mitä vain tekee sinut onnelliseksi! Tai valitse retroilu, tai älä valitse mitään, pääasia että sinä olet tyytyväinen sinun kodissasi. Kaikki sisustusohjelmat, -lehdet, -blogit näyttävät vain mitä kaikkea on tarjolla, ei mitä kaikkea ihminen tarvitsee olla ollakseen onnellinen, vai mitä? Ja taas, inhimillista on myös haluta kauneutta ja muuta ympärilleen. Mutta ihmiset sen kodin tekevät. Tällaisen sisustustekstin laittaisin seinälle, JOS tykkäisin niistä...;)
Home is where my family is.
Ljust och fräscht - boken Jakten på det perfekta boendet/ Fredrik Lindström ja Henrik Schyffert 2011
Kaikki lainaukset ja kuvat kirjasta.